AMI ÖNNEK KACAT, AZ MÁSOKNAK KINCS LEHET

Elmondhatjuk magunkról, hogy egy kacatgyűjtő társadalommá váltunk, így hamar elértéktelenedik az, ami egy napon kincs volt a kezünkben. Talán összefüggésben lehet a régi gyűjtögető életmódunkkal. De amit régen a felmenőink gyűjtögettek, annak értéke volt, nem értéktelenedett el!. Hajlamos társadalom vagyunk, hogy az összegyűjtött lelki kacatokat is hordozzuk, ahelyett, hogy elengedjük magunktól. Mentálhigiénés szakrendelésen azt tapasztalom, hogy ha az ember szíve megnyílik, a lelke kitárul és a két kenyérből egyet megoszt mással: fejlődik tőle a személyisége, mentálisan megszabadul terhektől és gazdagodik általa. Adni jó, főleg ha nem csak a felesleget osztjuk meg mással, hanem figyelünk a szükségletekre is.

Fontos ezt már gyermekkorban nevelni. De életre szóló nevelést csak igazi mintákkal, példamutatásokkal és lehetőségek biztosításával tudunk elérni. Így találtam egy olyan helyet, ahol a tulajdonos Egri Orsolya és megbízott üzletvezetője Fejel Tünde hasonlóan gondolkodik. Munkájukkal és hozzáállásukkal kiemelkednek ezen a területen. Ez a csodás hely Budapesten található, egy mesés tó közelében, a 11. kerületi Tranzit Art Caféban, ahova bármikor jó betérni, finom falatok, kellemes hangulat és vendégszeretet vár ránk. Tavaly Cseh Tamás megemlékezés kapcsán indián napot tartottunk közösen, úgy tűnik idén is csatlakozunk hozzájuk az adománygyűjtésben.
Az Újbudai Önkormányzat és a Tranzit Art Café szervezésében adománygyűjtő napokat szerveznek 06.22. és 24. között. Neve csodásan kifejező: „Önnek kacat, másoknak kincs”. Az adománygyűjtő napokhoz Újbudán mi is csatlakozunk és kifejezetten gyerekekkel fogunk a helyszínre szállítani adományokat. Mindhárom nap délután 14h és 19h közt várják a helyszínen az adományokat, cserébe egy pohár málnaszörppel kedveskednek. A családoknak és a gyermekeiknek kézműves foglalkozásokat is szerveznek, sőt kertmozis előadással, diafilm vetítéssel színesítik a programlehetőségeket. Az összegyűlt adományokat kerületi gyermekjóléti intézmény és a Down Alapítvány kapja. Kedden és szerdán mi is csatlakozunk, így olvasóinkat és családjaikat is szeretettel várják. Az adományokat gyerekeknek gyűjtik, így lehet akár játék, könyv, ruha, cipő is!

A Tranzitban rendszeresek a jótékonysági gyűjtések. Sok szervezetnek tudtak már segíteni, hiszen csodálatos vendégkörrel rendelkeznek, akik rendszeresen hozzájárulnak a jótékonykodáshoz. Segítettek már a Sorsfordító Alapítványnak, Hospice Alapítványnak, Tűzoltó utcai Klinikának. Így elmondhatjuk, hogy már a megnyitás óta nem csak egy sima kávéház, hanem ennél sokkal több, hiszen társadalmi feladatokat rendszeresen felvállalnak, és a kiscsaládoktól a „nagybikáig” sokan megfordulnak köreikben. Munkatársaik között alkalmaznak két fogyatékkal élő kerekes székes dolgozót is, ami igen tiszteletre méltó. Kulcsszavaik közt szerepel: „Legyen öröme annak, aki ad!”
Ez így van rendjén. Aki ad, az többet kap azáltal. Olyan érzések tulajdonosává válhat, amit senki és semmi nem rabolhat el az emberi szívből! Talán eljött az ideje, hogy összefogjunk és közösen próbáljunk segíteni a rászoruló embertársainknak. Szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy nézzen körbe otthon, és amit feltudna ezeknek a gyerekeknek ajánlani, azt hozza el a helyszínre a megadott időpontokban. Amennyiben a központba beszállítják az adományokat, mi is vállaljuk, hogy a helyszínre eljuttatjuk a megadott időpontokban!
Segítsünk együtt, hogy a kacat újra kinccsé váljon, csak úgy, ahogy a mesében is megtörténik!