HOSPICE AMIRŐL MINDENKINEK TUDNI KÉNE! „EGYÜTT, EGYMÁST SEGÍTVE!”

hospice-slideshow2

Sok félelem és szorongás veszi körül azt a területet, amelynek a céljai közt a beteg életminőségének a javítása szerepel. A hospice a halált az élet és az életfolyamat részének tekinti, melyet mesterségesen meghosszabbítani vagy megrövidíteni nem lehet! Ezt az utolsó életszakaszt a hospice szakemberei és önkéntesei egy elfogadó és szeretetteljes odafigyeléssel, értelemmel, tartalommal megtölthetik. Sokan kerüljük ezt a témát, azonban egyszer mindenki elérkezik ahhoz a ponthoz, amikor a szerettei elvesztése kapcsán egyszer csak szembe kerül vele. A tudatlanság egy erős szorongatást és félelmet generáló érzés. Tegyünk a tudatlanság és a tehetetlenség ellen azzal, hogy tudakozódunk és nem hárítunk!

Kissé tematikusan, de közérthetően írok róla, hogy a köztudat részévé válhasson és ne találkozzunk olyan beszélgetésekkel ma Magyarországon: „Fogalmam sincs mi fia borja!”

hospice

Hospice: „Minden perc egy igazi értékké válik!”
A hospice ellátás az élet utolsó szakaszában lévő betegeknek segít testi- lelki, szociális és spirituális területen. De a hozzátartozókat is támogatja a betegség és a gyász idején. Fontos célja, hogy a beteg életminőségén javítson, fájdalmat csillapítson és a családokat lelkileg és tanácsadás szintjén is támogassa. A hospice ma nem létezne Magyarországon, ha elkötelezett társadalmi támogatók nem lennének.

Szolgáltatásai:
Az otthonápolás, fekvőbeteg részleg, fájdalomambulancia, gyermek hospice, palliatív, pszichológiai és egyéb szakemberi( szociális munkás, dietetikus, gyógytornász, lelkész/pap) segítségek tartoznak erre a területre.

Ára:
Mindenki számára ingyenesek a szolgáltatások.

Multidiszciplináris team:
Olyan speciálisan felkészült szakemberekből áll a team, akik ilyen szakterületen szakosodtak. Köztük van hospice orvos, ápolók, fájdalomcsillapító szakorvos, pszichológus, mentálhigiénés szakember, szociális munkás, gyógytornász, dietetikus, pedagógus. Olyan önkéntesek segítik a munkájukat, akik elkötelezettek az életvégi ellátásban és/vagy saját tapasztalatok alapján ismerkedtek meg a hospice ellátással. Szorosan együttműködnek a családdal és a hozzátartozókkal, hiszen ott is elkél a segítség. A team tagjai rendszeresen egyeztetve és munkájukat összehangolva végzik a teendőket az életvégi ellátásban palliatív szemléletben.

Palliatív kezelés, fájdalomcsillapítás:
Az élet utolsó szakaszában kellemetlen és fájdalmas tünetek nehezíthetik meg a mindennapokat, az élettér leszűkül, a hangulat erős ingadozásoknak van kitéve. A testi fájdalmak mellett lelkileg is nagyon komoly érzeteknek, félelmek nehezítik a betegek állapotát. A fájdalomcsillapítás enyhítése a palliatív munka része, amely folyamatos és fokozatos. Célja: az élet minőségének a javítása. A palliatív ellátásban integrálódik a pszichológia és a spirituális hitrendszer. A palliatív team segíti a beteget, hogy a halálig lehetőségekhez képest aktívan élhessen. De kiemelten az élet minőségére is figyel.
A hospice és a palliatív ellátás a terminális szakaszra értendő, amely néhány héttől több hónapig is eltarthat. Amikor a betegek kuratív kezelési támogatásban már nem részesülnek, akkor kerülnek hospice ellátásba.

Emberi méltóság tiszteletben tartása:
A hospice ellátás a beteg ember méltóságának a tiszteletben tartásával tevékenykedik. Őszinteségre, szeretetre és a másik ember tiszteletben tartására épül! Képviseli a realitást és tapintatosan tájékoztat. Segíti a családot ezen a területen is! Az emberi méltóság része, hogy a betegnek ismernie kell az állapotát, a várható tüneteit, a betegségből eredő mellékhatásokat. Tiszteletben tartja a beteg vallási meggyőződését és elősegíti a vallása gyakorlását, a spiritualitás megélését! A családtagoknak, barátoknak sokszor nagyon nehezen kezelhető és elfogadható terület!

Hospice Magyarországon:
Polcz Alaine vezetése idején 1991-ben a Magyar Hospice Alapítvány megalakult, így megjelent a hospice szemléletű ellátás is Magyarországon.
1995-ben pedig megalakult a hazai hospice szervezeteket összefogó Magyar Hospice – Palliatív Egyesület.
Gyermek hospice nem csak életvégi ellátásban vesz részt, hanem a tartósan, gyógyíthatatlan betegséggel /fogyatékkal élő gyermekek családjainak nyújt tranzit-; nappali-; mentesítő – szolgáltatásokat is!

Különböző szervezetek vannak ma Magyarországon, ajánlunk néhányat, hogy megismerjék a munkájukat:

1. Napfogyatkozás Egyesülete: www.gyaszportal.hu
Gyászolókat támogató szervezet, ahol nagyon komoly munkát fektetnek abba, hogy gyászcsoportok létrehozásával segítsék a gyászoló hozzátartozókat! Gyászcsoportvezetők képzését is végzik ma Magyarországon!
Elnök: Singer Magdolna
Alelnök: Révész Renáta Liliána

2. Rákbetegek Országos Szövetsége: www.rakszovetseg.hu
Rákbetegeket segítő szervezet, ahol még egymást segítő klub is várja azokat a fiatalokat, akiknek a rákkal kell szembenézniük!

3. Magyar Rákellenes Liga: www.rakliga.hu
Rákbetegségeket segítő szervezet, ahol sok hasznos információt is megtudhaunk a prevencióról és a korai stádium felismeréséről!

4. Tábitha Gyermek Hospice: www.tabitha.hu
A ház különlegessége, hogy multidiszciplináris munkával segítik az életvégi gyermek ellátásban a gyermeket és a családot. Kiváló és tapasztalt szakmai team segtí. Az apartman részlegre az egész család beköltözhet az életvégi ellátáshoz. A családot a gyász idejében is támogatják és segítik. Mellette olyan szolgáltatásokkal is segítenek a családoknak és a gyerekeknek, mint a mentesítő-, tranzit-, nappali ellátás.

5. Pécsi Dóri Ház: www.szememfenye.hu
Dóri ház honlapján kiemelkedik, hogy milyen fontos a társadalmi összefogás annak érdekében, hogy Magyarországon a gyerekcipőben lévő palliatív ellátás fejlődésnek induljon. Sokat segíthetünk, ha összefogunk! Ehhez viszont elengedhetetlen az állami támogató rendszer kialakítása!

 

Sok szervezet nyújt még segítséget, akit itt most nem áll módunkban bemutatni, de én jelenleg csak azt vállaltam, hogy egy kicsit tisztába tegyük a magyar hospice és palliatív munkát! A megemlékezés pillanataiban a gyászolóknak őszinte részvétet kívánok!

Polus Enikő
Mentálhigiénés Segítő Központ
vezetője, szakmai koordinátora