SERDÜLŐKORI AMBULANCIÁNKRÓL egy kis segítő pillanat

10414571_720851568008568_194463964271120413_n

1.Hölgyeim, ha egyre kevesebb a ruhátok a ruhásszekrényetekben, akkor a kiskamasz lányotok a serdülés útjára lépett!!!

10440948_720851594675232_3785347897824965395_n

2.Uraim, ha a reggeli rohanásban egyetlen “értelmes” színű, egyforma méretű zoknit sem találtok a zoknis fiókotokban, akkor hamarosan a fiatokból férfi lesz!!!
Ez így van rendjén. A ruháinkkal együtt a serdülőink NŐI-FÉRFI próba-szerepeket is magukra öltenek a felnőtté válásuk útján. Előfordul az is, hogy ilyenkor visszatükröznek olyan viselkedési mintákat, szokásokat, reakciókat, amit mi magunk szoktunk velük alkalmazni. Elég fura dolog, amikor kívülről láthatjuk magunkat, mint egy “élő tükörkép”.
Gyermekkori szülő-gyermek kapcsolat KAP EGY KRÍZIS IDŐSZAKOT, amelyben egy életre szóló csodák születhetnek! De sokszor azt látjuk, hogy inkább mindkét fél kimenekül, ha nem működik a kapcsolat optimálisan. De nem ez a cél! A kapcsolatnak át kell minősülnie egy barátibb viszonyba, ahol a szülő nem érez állandó késztetést arra, hogy megnevelje és kioktassa a gyermekét.

HÁROM TIPP a jó kapcsolat kialakítására és fenntartására:
1. IDŐT ÉS TERET kell engedni a serdülőkor KITELJESEDÉSNEK, ami együtt járhat a szobájának a rendetlenségével és a kevésbé aktív tanulással! Legyél ezen a területen szülőként egy kicsit lazább, de állíts be az életében egy ÚJ KERETET, ami lazább az előzőnél, de azt viszont tartania kell pl. ő takarítsa ki heti egyszer és időnként állítsa vissza a rendet a szobájában! Utána meg is lepheted egy jó kis csajos-fiús beszélgetéssel, kedvenc gyerekkori kakaójával!
2. A ruhák beszerzésénél NE EGYEDÜL DÖNTSÉL, de ne is add oda még a pénzt,hogy ő döntsön egyedül! Nagy veszélyforrásokat tartogat a tiniknek, ha túl sok pénz van náluk! Szánjatok arra időt, hogy együtt induljatok el a városba, érdemes ilyenkor a problémákat és a nevelést magunk mögött hagyni, eltöltve egy kellemes ismerkedős pár órát. Sokat megtudhatunk a gyermekeinkről a “vásárlós” pillanatokban. Kik a barátai, milyen új szokások lépnek be az életébe, mi újság az iskolában, mi az “amiből már nagyon elege van” stb. Érdemes egy-egy egyforma ruhadarabbal meglepni magunkat, mert erősítheti a kapcsolatot és a közös döntések kialakításának készségét fejleszti szülőben-serdülőben egyaránt!
3. Nő és férfiként SOHA NE AKARJUNK SZEBBEK ÉS CSINOSABBAK LENNI a serdülőinknél, mert nekik komoly személyiségbeli problémát okozhatunk ezzel! Ha egy fiatalos társaságban előbb nézik meg a serdülő fiúk a lányok mamáját vagy a serdülő lányok a fiúk papáját, akkor komoly serdülőkori önértékelési problémához vezethet! Ne kérdezzünk erre a pontra rá a gyermekeinknél, hogy ez szerinte is így van, mert úgy is nemet mondanak.
“Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak”, mondja valaki a metrón ülő utasoknak.
Ha egy ajtó serdülőkorban két ember között bezáródik az utolsó közös utazási időben, azt később nehéz lesz megnyitni az élet folyamán! Azt tapasztaljuk, hogy ha a tini vagy szülő idő előtt kiszáll az “ÉLET METRÓJÁBÓL”, – még mielőtt közösen megérkeznének a felnőttkor kezdetének az állomásához – sok kárt okoz a kapcsolatukban és a személyiség fejlődésében! Kár érte!
Serdülőkori ambulanciánkon szívesen segítünk!